Vasker på amerikansk vis

Fred Thorkildsen tenkte stort, og så mot USA. Tilbake i Sandnes har han perfeksjonert en effektiv og skånsom metode for vask av husfasader.

Mange gode ideer oppstår som regel som følge av et behov. Fred Thorkildsen hadde etablert firmaet Orstad Gulv og Renhold AS i 2013, og han gjorde mye jobb for selskaper som leverte tjenester til forsikringsbransjen.

Han så at de ofte måtte hyre inn renhold etter at gulvjobber var unnagjort, og han endret på sitt eget konsept for å få inn renholdspersonale som en del av bedriften.

Etter kort tid med vask som en del av servicetilbudet, etablerte Thorkildsen selskapet Fasadevask 1 sammen med Jan Einar Nicolaisen.

Fred Thorkildsen mente det var en bedre måte å vaske hus på. Det var det!

Fikk lære hemmelighetene

– Jeg så at mange firmaer vasket husfasader kun ved å pøse på med vann og høyt trykk. Jeg mente det måtte være en bedre måte å vaske hus på, men jeg kunne ikke nok om dette, sier Thorkildsen.

Han gjorde som vi alle gjør – han googlet, og snart leste han sent og tidlig om et amerikansk firma som het Softwash. Da ble han helt overbevist om at her var markedet i Norge pip åpent.

– Jeg kom i kontakt med en kar i Illinois som heter John, og han lærte meg alt om denne metoden og hemmelighetene bak. Kjemien er det som gjør 80-90 prosent av jobben, sier Thorkildsen.

Ved å spraye på kjemikalier først tar man knekken på alle mikroorganismer og all møkk på veggen. Så spyles det enkelt av med et «soft» vanntrykk. Da blir det ingen skader på veggen, slik som høytrykk kan forårsake når vannet presses inn bak kledning og vinduer.

– Det kan sammenlignes med en slags avfetting man tar på bilen, før man vasker av. Det blir skinnende rent. Dessuten varer vår vaskemetode 4-6 ganger lenger enn vanlig tradisjonell høytrykksvask, sier Thorkildsen.

Dro på studietur til USA

Han dro til USA i oktober 2019, og gikk på kurs over fire dager. Der fikk han innblikk i hvordan Softwash-systemet fungerer.

– Jeg har brukt enormt med tid og penger på å skolere meg, sier Thorkildsen.

Mens Orstad Gulv og Renhold er utførende vil Fasadevask1 står for opplæring av folk og salg av kjemikalier og utstyr.

– Å vaske en vegg uten de rette kjemikaliene blir som å klippe plenen. Da vokser det bare igjen så fort du slutter å klippe, humrer Thorkildsen.

Amerikanerne lo av «vannpistolen» han brukte i begynnelsen. En vanlig høyttrykksspyler holdt ikke mål.

– Så fikk jeg innføring i hva som krevdes. Da gikk jeg fra tråsykkel til Harley Davidson, for å si det sånn. Metoden og det spesiallagde utstyret skader verken hus, blikk, maling eller kledning. Den er skånsom og effektiv, sier Thorkildsen.

Fra å bruke 8 timer på et hus grunnet mangelfullt utstyr og feilaktig metode vasker han nå et vanlig hus på et par timer. Tre hus på én dag er ikke noe problem.

Koster fra 5.500 kroner

– Jeg setter stor pris på amerikanerne og alt de har lært meg. Sjefen i Softwash sa nylig «you build it big and I will buy you”. Det vi gjør i Norge er langt på vei en kopi av deres konsept, men vi har utviklet egne kjemikaler som vi kaller Viking F1, sier Thorkildsen.

I dag er de fire, fem faste ansatte, og nettverket rundt Fasadevask1 utvides stadig med uavhengige aktører i Rogaland, Kristiansand, Førde, Oslo og flere andre steder på Østlandet. De kurses av Thorkildsen, og kjøper kjemikaler og utstyr av Fasadevask1 – men de driver selvstendig næring.

– På det første kurset vi hadde her i november solgte vi utstyr for 1,4 millioner kroner, sier Thorkildsen.

Alle som skal kurses i dette faget må være registrerte hos arbeidstilsynet på grunn av HMS-krav. Forsikringer må være på stell for riktig arbeidskursing i høyden. Om dette ikke er på plass, er det Fasadevask1 det går utover.

– Vi har mange faste kunder. De anbefaler dette videre, og det er et tegn på at man gjør noe riktig. Kjøper man en tjeneste av meg, skal man få levert kvalitet, sier Thorkildsen.

Prisene varierer fra 5.000 kroner til 9.500 kroner avhengig av størrelsen på huset.

– Mitt ønske er å bygge dette opp enda mer, for så å føre stafettpinnen videre til egne barn eller noen andre. Dette er måten å vaske hus på, sier Thorkildsen.

Artikkelen er hentet fra Solabladet.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.