Fred gikk til kamp mot giganten: – Har følt meg truet

Daglig leder i Orstad Gulv & Renhold, Fred Thorkildsen vant frem i saken sin om å beholde vakseproduktet sitt som VikingF1. Etter 1,5 år med kamp mot Formula One Management Limited (FOM) kan Fred Thorkildsen puste lettet ut.

Av sandnesposten.no

20. desember 2021 er datoen for det som skulle bli en lang dragkamp mellom vaskegründeren fra Sandnes, Fred Thorkildsen og selveste Formula One Management Limited (FOM) som har ansvaret for å markedsføre Formel 1 (F1) og forvaltningen av motorsportens kommersielle rettigheter.

Årsaken til at Thorkildsen ble kontaktet av advokatene til motorsport-organisasjonen er på grunn av et vaskeprodukt som heter VikingF1 som Thorkildsen varemerket for over 1,5 år siden.

Her mener FOM at deres varemerke F1 kolliderer med vaskeproduktet til Thorkildsen.

I et brev sendt til Thorkildsen 20. desember 2021 skriver de:

– På bakgrunn av dette krever vår klient at ORS umiddelbart opphører med all bruk av f1 og F1, herunder som del av Vikingf1 og VikingF1, i forbindelse med markedsføring og salg av sine produkter. ORS må også forplikte seg til i fremtiden ikke å bruke f1 og F1 eller andre tegn eller merkeelementer som er identiske eller lignende med F1-merkene.

Litt under 1,5 år senere sitter prosjektleder Fred Thorkildsen i kontorene til Orstad Gulv & Renhold i Kvålkroken 6 på Ganddal.

Han kan fortelle at han ble svært overrasket da han først mottok innsigelser på hans vaskeprodukt.

– Jeg tenkte tanken på å gi opp. Samtidig har jeg brukt veldig mye penger og tid på dette, så jeg hadde ikke veldig lyst å gi meg med en gang, forteller Thorkildsen.

Sandnesposten har prøvd å komme i kontakt med FOM og advokatselskapet Protector IP AS som har representert motorsportorganisasjonen i denne saken, men har ikke lykkes å få et tilsvar til denne saken.

Fred Thorkildsen på kontoret i Kvålkroken 6 Foto: Adrian Hima

Gikk til kamp

Thorkildsen som ikke har noe forhold til Formel 1, ante fred og ingen fare da han sendte sin søknad til Patentstyret for å få den godkjent 27. august 2021.

Patentstyret godkjente søknaden og varemerket ble registrert 13. oktober samme år.

På kontoret har Thorkildsen det synlige beviset på at produktet hans, VikingF1 er lovlig godkjent.

– De har kjørt meg knallhardt med trusler for å få meg til å trekke registreringen. Jeg har følt meg truet. Jeg har bedt dem høflig dra dit pepperen gror, forteller Thorkildsen.

Her er beviset som viser at produktet er Thorkildsens varemerke. Foto: Adrian Hima

Da de første mailene fra advokatene til Formel 1-organisasjonen kom, gikk Thorkildsen i tenkeboksen. Han valgte å ringe Patentstyret for å høre hva han kunne gjøre videre.

– De beroliget meg med at det ikke var uvanlig at store internasjonale selskaper kontakter mindre selskaper i Norge. De ba meg om å ikke gi meg og stå på mitt, forteller Thorkildsen.

Sandnesposten har fått sett mailkorrespondansen mellom Thorkildsen og advokatfirmaet Protecto i denne saken.

De forteller i en mail til sandnesmannen at det ikke har vært deres intensjon å true han.

– Det er ikke ment som skremsel. FOM ønsker ikke at tredjeparter skal dra nytte av berømmelsen til varemerket F1 og de ønsker også å forhindre at blikkfangeffekten til varemerket F1 utvannes og reduseres ved at andre bruker det. De ønsker altså å sikre verdiene og investeringene som ligger i kjennetegnet F1. Det er bakgrunnen, skrev Thomas Hvammen Nicholson, tidligere advokat og partner i advokatfirmaet Protector IP.

Thomas Hvammen-Nicholson skiftet jobb fra Protector IP til IP-selskapet Brandit oktober 2022. Sandnesposten har vært i kontakt med Nicholson som ikke ønsker å kommentere saken.

Avgjørelsen

Etter mange mail frem og tilbake mellom Thorkildsen og advokatene til FOM, skulle Patentstyret ta stilling til saken.

13. desember 2022 kom de endelig med sin avgjørelse som til de grader gikk favør for Thorkildsen.

I et 59 siders langt dokument skriver de i sin konklusjon:

 Patentstyret har etter en helhetsvurdering kommet til at det søkte merket ikke krenker en annens rett ved at det ikke er egnet til å forveksles med innsigerens registreringer i den alminnelige omsetningen når det brukes for de aktuelle varene, jf. varemerkeloven § 16 bokstav a, jf. § 4 første ledd bokstav b. Videre har vi etter en helhetsvurdering kommet til at det ikke er dokumentert at varemerket F1 er velkjent, jr. § 4 andre ledd. Innsigelsen blir dermed å forkaste, jf. varemerkeloven § 29 andre ledd.

Jeg er utrolig glad for at jeg fikk medhold fra Patentstyret. Hele 2022 har vært vanskelig for meg med tanke på å ha denne saken hengene over meg. Da jeg fikk avgjørelsen fra Patentstyret sa jeg det kun til kona mi og NOS, forteller han.

FOM og Protector IP AS har hatt 60 dager til å klage på avgjørelsen til Patentstyret, men har valgt å ikke gjøre det.

Dermed forblir vaskeproduktet til Thorkildsen registrert på hans firma Orstad Gulv & Renhold.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.